De bestrijding van de hoofdluis

Op deze pagina kunt u het luizenbeleid van Cascade downloaden. Wij volgen daarin het advies van de G.G.D. Flevoland. Veel info kunt u vinden op hoofdluiscampagne.nl

Wanneer komt het vooral voor?
Als de kinderen na een vakantie weer naar school gaan steekt de hoofdluis vaak de kop op. Hoofdluis is een lastig probleem omdat ouders het vaak niet direct herkennen bij hun kind(eren). Alert zijn en meteen maatregelen nemen helpt om de hoofdluisplaag onder controle te krijgen.

Hoe herkent u hoofdluis bij uw kind?
Hoofdluizen zitten vooral op warme plaatsen zoals achter de oren, onder de pony en in de nek en zijn te herkennen door jeuk aan het hoofd en witte stipjes in het haar (neten, ofwel eitjes) die op roos lijken. Met het blote oog nauwelijks te zien, maar door het haar te kammen met een luizenkam boven een stuk wit papier of kussensloop worden ze wel zichtbaar.

Hoofdluis verdwijnt nooit vanzelf, daarvoor is een grondige aanpak nodig. Het eerste wat u moet doen als u hoofdluis constateert bij uw kind(eren), is de school én de ouders van vriendjes informeren.

Rond hoofdluis hangt nog altijd – onterecht – een taboesfeer. Niemand staat te springen om te melden dat zijn zoon of dochter luizen heeft. Openheid over hoofdluis is belangrijk, alleen een gezamenlijke aanpak heeft effect.

Gerelateerde artikelen